Stressin 5 eri muotoa ja niiden soveltaminen elämääsi

Huomaa oma kuormituksesi taso

Kuormitusta helpottaa jo pelkästään kuormituksen tunnistaminen. Ja mikä parasta, huomaamisen jälkeen voit tehdä minkä tahansa pienen muutoksen, joka jatkaa hyvää kierrettä, jonka juuri aloitit. Samalla, kun hermostosi rauhoittuu, kuormitus helpottuu ja olet vastaanottavaisempi. Rauhan tilasta osaat ottaa tietoa paremmin vastaan, etkä reagoi tiedostamattasi – samalla sabotoiden ratkaisuja, joita mieleesi voisi muutoin tulla.

Tässä artikkelissa kiinnitetään huomiota erityisesti stressiin siinä mielessä, jossa se tapahtuu kehossa kemiallisina reaktioina, fysiologisesti.

Stressiä on sekä akuuttia että pitkittynyttä stressiä. Akuutti stressi on välttämätöntä ja tarpeellista. Se auttaa Sinua heräämään, liikkumaan ja tarvittaessa toimimaan hyvinkin nopeasti. Tärkeää on myös palautuminen akuutin tilanteen jälkeen. Jos palautumista ei tapahdu, stressireaktio pitkittyy. Tällöin kuormitus kasvaa ja seurauksena saattaa olla esimerkiksi sairastelut, väsymys tai vaikkapa painonnousu/ lasku.

Tunnista ja vaikuta stressin 5 eri muotoon

Henkinen

Tiedostettu stessi: ”Oi kun mua stressaa pitkä päivä töissä”, ”Tulossa ne juhlatkin, miten tässä nyt taas loppuu aika kesken…

Tiedostamaton: Edellämainittujen lauseiden takana oleva syy kyseiselle ajatukselle (esim. ajankäytön taitojen puutteet, hyväksynnän tarve…). Alitajuntaiset toimintamallit ja traumaperäiset stressireaktiot.

Henkinen kuormitustila vaikuttaa aina kaikkii muihin, ja muut henkiseen kuormitustilaan. Henkisen puolen kuormituksen tutkimisella ja ohjaamisella kaikki muut kuormituksen muodot voidaan minimoida ja elämä voi näyttää aivan erilaiselta. Älä aliarvio mielesi voimaa. Etsi todisteita siitä, mihin pystyt, älä syitä siihen, miksi et pysty. Lisää ajattelun muuttamisesta tästä aikaisemmasta artikkelistani!

Fyysinen

Fyysinen harjoittelu/ treenaaminen: Oikein jaksotettu harjoittelu tukee hermoston hyvinointia. Tällaisessa harjoittelussa on huomioitu eri harjoitusmuodot sekä arjen muut vaatimukset sekä palautumisviikot ja vammojen ennaltaehkäisy. Jos harjoittelu on pitkään ylikuormittavaa, seuraa pitkittynyttä stressiä. Huomioi tämä mahdollisuus erityisesti, jos tuntuu, että treeni ei luista ihan niinkuin aikaisemmin.

Kipu: kipu aiheuttaa kehossa stressireaktion, jotta se saa yksilön toimimaan parantumisen mahdollistamiseksi. Ylikuormitustila kehossa/mielessä/arjessa pahentaa myös monesti kipua ja estää tehokasta palautumista/ paranemista. Jos Sinulla on kipua, mieti, miten kipu oireilee levon tai kuormituksen jälkeen? Täällä voit arvioida, onko kehosi & mielesi tasapainossa.

Immuunipuolustukseen liittyvä

Flunssan tai muun vastaavan aiheuttama stressireaktio, kun kehossasi käynnistyy immuunipuolustusreaktio. Järkevää on antaa keholle aikaa ja lepoa, kun se taistelee tunkeilijoita vastaan hyväksesi. Myös allergiset reaktion jne ovat immuunipuolustukseen liittyviä stressireaktioita.

Hiljainen tulehdus kehossa, joka voi olla stressin, ruokavalion, psyykkisten rasitteiden tai vaikka sisäilman aiheuttama.

Myrkyttymiseen liittyvä

Kaikki ylimääräiset kemikaalit (kodin siivous, kosmetiikka, pesuaineet, vaatteiden käsittelyaineet jne., ruoan lisäaineet) ovat keholle vierasaineita, eikä niiden vaikutuksista kehoon tiedetä kaikkea. Nämä kuitenkin vaikuttavat monin tavoin hormonitoimintaamme ja hyvinvointiimme. Tästä löydät lisää tietoa internetistä. Kemikaalikuorman vähentäminen kuitenkin tekee hyvää :)!

ALKOHOLI: Aiheuttaa kehossa aina pienen myrkyttymisreaktion, jota hoitaessaan kehossa erittyy stressihormoneita. ÄLÄ HOIDA STRESSIÄ ALKOHOLILLA. Alkoholi saattaa tarjota hetkellisen irtipäästämisen tunteen, mutta se ei tuo todellista helpotusta, vaan itse asiassa pahentaa tilannetta. Sinulla on mahdollisuus päästä paljon parempiin tunnetiloihin aivan ilman mitään ulkopuolista substanssia. Mielesi on ihmeellisempi kuin luulet!

Metabolinen / aineenvaihduntaan liittyvä

Unen laatu, ruokavalion ravintoainekoostumus (hiilihydraatit-rasvat-proteiinit), sokerin määrä…

Selvitä ja TOIMI

Älä jää loukkuun tiedonkeräämiseen. Meille ihmisille saattaa tulla virheellisesti tunne, että olemme tehneet asioita, jos saamme lisää tietoa. Suurimmalle osalle tiedon puute ei kuitenkaan ole ongelma. Nyt, kun olet saanut tiedon, se ei enää ole Sinun haasteesi. Nyt oleellista on toimia. Eikä kaikkea tarvitse ratkaista kerralla. Valitse ylläolevista yksi, joka tuntuu Sinulle merkitykselliseltä. Mieti sitten yksi asia, jonka tekisit tämän asian kehittämiseksi. Päätä, milloin teet tämän yhden asian, tai milloin teet sen ensimmäisen kerran. Toista sitten tuota toimintoa tai valitse seuraava kehityskohde.

Tee asiat miellyttävästi niin, että ne vähentävät kuormitustasi. On mahdollista tehdä ”paranemisesta” suuri stressinaihe. Jos tilanne on tämä, on syytä pureutua ensin tähän ajatusmalliin. Jo pelkästään sen purkaminen voi avata Sinulle aivan uuden maailman!

Joko tiedät, mitä teet?

Stressi ja kuormitus teemana on valtavan laaja ja koitin tiivistää tähän jotakin. Tämäkään ei kuitenkaan ole koko totuus, ja tulkintoja on todennäköisesti yhtä monta kuin lukijaakin.

Valitse siis nyt, mikä tästä artikkelista palvelee Sinua, ja minkä jätät omaan arvoonsa. Mieti myös, miksi teet näin.

Olen puhunut aiheesta n. 30 minuutin videopätkän, jonka saat minulta maksutta nähtäväksesi. Laita viestiä maria@mariakaunismaki.fi.

Jos Sinua kiinnostaa lähteä muuttamaan omaa toimintamalliasi kehoon, mieleen tai arkeen liittyen, lataa maksuton 6 askelta muutokseen – vihkonen tästä ja aloita matkasi parempaan!

Ihania hetkiä viikkoosi, palataan taas, terkuin, Maria