Tärkeintä on muuttaa ajattelusi, ei ympäristösi – ongelmana näköalattomuus

Väsyneenä, uupuneena tai kipujen kanssa taistellessa (tai ihan vaan kun on kiire tai v*****aa) yksi suurimmista haasteistamme on ajattelun kaventuminen. Onneksi Sinulla on mahdollisuus muuttaa ajattelusi.

Näin näköalan kaventuminen tapahtuu

Kun elämä on vienyt voimia, yritämme kaikin tavoin säästellä sitä vähäistä energiaa, jota meillä on. Otetaan esimerkiksi työuupuminen. Kun ihminen alkaa väsyä, alkaa hän priorisoida tekemisiään eri tavalla. Aika usein ajatuksena on, että ”työt on se pakollinen ja se pitää ainakin jaksaa”. Niinpä hän päättää jättää viikonlopun juhlat ja/tai ystävän näkemisen väliin kerätäkseen voimiaan tulevaan viikkoon. Ihan hyvä idea. 

Viikkojen kuluessa ja väsymyksen kertyessä pikkuhiljaa väliin jäävät myös keskiviikkoillan harrastukset ja mukava ruoanlaittohetki torstaina rakkaiden kanssa. On niin paljon tärkeämpää nyt vaan ihan levätä, että jaksaa sitten töissä. Aika tyypillisen kuuloista?

Tämä kaava on hurjan kärjistetty ja nopeutettu. Tosielämässä tämän kaavan toteutuminen voi kestää viikoista jopa vuosiin. Kaikki jaksamisen eteen tehdyt toiminnot ovat itsessään hyviä, mutta jos väsymisen juurisyihin ei paneuduta missään vaiheessa, muuttuu ajattelu huomaamatta rajoittavaksi. Se, minkä piti tuoda energiaa (väliin jättäminen), onkin vaikuttanut arkeen niin, ettei siihen enää tunnu mahtuvan muuta kuin työ.

Toiveissa tasapainoaika muuttaa ajattelusi

Monesti uupumisen merkkeinä voidaan tunnistaa juuri tämänkaltainen elämän kapeneminen. Ihminen kaipaa tasapainoa ei pelkästään ajallisesti työn ja arjen välille, vaan myös energiatasolla. Tarkoitan tällä sitä, miten paljon energiaa päivästäsi kuluu työhön ja konkreettisesti siitä palautumiseen ja kuinka paljon energiaasi jää muille rakkaille asioille, harrastuksille ja tekemisille elämässäsi.

Aivan samankaltaisen mallin olen huomannut toistuvan, kun kyseessä on ihmisen kokema fyysinen kipu. Ihminen siis pyrkii välttämään tilanteita, joiden olettaa vievän itseltään liikaa energiaa tai vaihtoehtoisesti lisäävän kipua tai kuormitusta. Tiettyyn pisteeseen asti sekin saattaa toimia, mutta joskus ajattelu ja päättelykyky saattaa tehdä tepposet.

Ajatuksesi luovat ympäristösi

Tämä on mainio esimerkki siitä, miten ajattelu ja päätelmämme muokkaavat elämäämme, arkeamme – todellisuuttamme. Ja kun nyt sitten ehkä jo olemme huomanneet olevamme melko kipeitä, uupuneita tai minkälaisessa tahansa umpikujan mahdollisuutta muistuttavassa tilanteessa, tuntuu ympäristön muuttaminen ylitsepääsemättömästi voimia vievältä. Ja sitä se monesti onkin. Aivan uuvuksissa on melko hankalaa lähteä iloisena ja luottavaisena etsimään uutta työpaikkaa tai aloitella yrittäjänä uutta kampanjaa – saatikka toteuttaa suunnittelutyötä/ luovaa työtä.

Paljon hyödyllisempää tässä tilanteessa onkin tarttua siihen, mikä tähän tilanteeseen ajoikin. Ajattelumallit. On paljon helpompaa vaikuttaa siihen, miten ajattelemme ja miten suhtaudumme asioihin. Siihen ei liity suoranaisesti muita ihmisiä. Ja kun oivallamme, että voimme itse muuttaa ajatteluamme ja opimme käyttämään erilaisia tunteiden ja mielen ohjaamisen ja muokkaamisen työkaluja, aukeaa eteemme jotakin sellaista, jonka olemassaoloa emme osanneet edes kuvitella. 

Lue julkaisusarjan ensimmäinen julkaisu tästä: https://www.mariakaunismaki.fi/herasin-ja-totesin-ettei-musta-ole-tahan-uupuminen-iski/

Kaksi kysymystä, joilla voit alkaa muuttaa ajatteluasi

Perjantaina klo 9:00 Aamunuotiolla verkossa pääset kokemaan pienen rentoutumishetken sekä tutustumaan kahteen voimakkaaseen ja merkittävään kysymykseen, jotka luovat ratkaisuja tässä tekstissä mainittuihin haasteisiin. Nuo kaksi kysymystä avaavat ajattelua ja näköalaa, mikä johtaa oivalluksiin!

Ilmoittaudu maksuttomalle Aamunuotiolle tästä. Tallenne on maksuttomasti katsottavissasi viikonlopun ajan. Verkkokurssialustan jäsenillä on pääsy Aamunuotioarkistoon, kysele lisää (maria@mariakaunismaki.fi), jos kiinnostaa!

Kuullaan pian, terkuin, Maria