Faskia, lihaskalvo, sidekudos, connective tissue…

Aina toisinaan eteeni iskeytyy jokin julkaisu, joka saa minut uppoutumaan aiheeseen enemmän kuin tavallisesti. Tällä kertaa näin kävi faskiaan liittyvässä julkaisussa, joka sai minut etsimään lisätietoa. Löysin fysiatri Markku Tunnisen kirjoittaman tekstin faskiamanipulaatiosta. Teksti on jo vanha (2014), mutta asia pitää edelleen pääosin paikkansa. Keräilin muutaman faktan itselleni tärkeimpinä muistiin ja muillekin tiedonhippusiksi tästä valtavan laajasta kokonaisuudesta.

Kuva: Lihaksistoon liittyvien faskioiden fysiologia, Luigi Stecco, suomennos Tiina Lahtinen-Suopanki, 2018
Faskiamanipulaatio

Steccon mukainen faskiamanupulaatio on fysioterapeuttinen hoitomahdollisuus, joka on useissa tasokkaissa lääketieteellisissä tutkimuksissa todistettu tieteellisesti oikeaksi ja se on hyväksytty kaikkialla maailmassa. Faskiamanipulaation biomekaanista mallia ja terapiaa on alettu kehittää lähes 40 vuotta sitten Pohjois-Italiassa. Tunnisen mukaan faskiamanipulaatio on fysioterapian kysytyintä ja käytetyintä hoitoa ainakin USA:ssa, Australiassa, Uudessa Seelannissa ja useissa Euroopan maissa. Ja tämä oli vuonna 2014, viisi vuotta sitten. (l.fysiatria.net: Tunninen, 2014.)

Faskia

Faskia eli lihaskalvo on sidekudosta, jota löytyy lähes jokaisesta kehon osasta. Faskiat ympäröivät ja yhdistävät jokaista lihasta ja lihaksen osaa, hermosäikeitä, verisuonia, sisäelimiä, rasvakudosta. Lihas kiinnittyy tiukasti faskiaan ja faskia eteenpäin aina seuraaviin kudoksiin. Luun päälle faskia leviää viuhkamaisesti muodostaen luukalvon jatkaen siitä eteenpäin em. tavalla. (l. faskiamanipulaatio.fi.) Faskia ei siis katkea tai lopu missään kehon osassa.

Faskian tehtävä on yhdistää rakenteita toisiinsa ja se välittää nykytiedon mukaan jopa kolmasosan lihaksen tuottamasta voimasta eteenpäin. Faskiassa on tutkittu ja havaittu olevan runsas hermotus sekä suuri liikettä ja asentoa aistivien reseptorien määrä. Ihmisen asentotunnossa, liikkeiden motoriikassa ja lihasketjujen toiminnassa faskia on siis ensisijainen. (l. fysiatria.net: Tunninen, 2014; faskiamanipulaatio.fi.)

Faskia voidaan jakaa kolmeen osaan: pinnalliseen ja syvään faskiaan sekä sisäelimiin liittyvään faskiaan. Olennaista on, että näiden kerrosten välillä on sinne kuuluvaa nestettä ja kerrokset liukuvat normaalisti toisiinsa nähden. Kerrokset rakentuvat erisuuntaisista säikeistä (kollageeni- ja elastiinisäikeet). Faskia ei veny, mutta voi hetkellisesti kollageenisäikeiden ansiosta venyttyä – elastiinisäikeet palauttavat sen takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Tärkeämpää on faskian kerrosten välillä olevan nesteen olomuoto, joka vaikuttaa kerrosten väliseen liukumiseen. Jos erinäisistä syistä kerrosten liukuminen häiriintyy tai estyy, neste (hyaluronihappomolekyylit) kerrosten välissä muuttuu geelimäiseksi ja estää liukumisen. Tanninen havainnollistaa tilannetta vertaamalla tilannetta siihen, että liimaisi paidan kiinni kylkeensä ja yrittäisi sitten nostaa kättä.

Faskiamanipulaation hyöty ja tulos

Faskiamanipulaatiota toteuttaessa etsitään kehosta näitä ketjujen häiriintyneitä – densifikoituneita – kohtia. Tarkan tausta-analyysin sekä liiketestien ja palpaation (käsin tutkimisen) jälkeen voidaan densifikoituneisiin alueisiin vaikuttaa kitkan ja lämmön avulla (käsittelemällä), jolloin kalvokerrosten välinen liukuminen ja neste palautuu optimaaliseen olomuotoonsa. (l. faskiamanipulaatio.fi.)

Faskian ”kireys” ja densifikaatiot muodostuvat pitkällä aikavälillä. Faskiaan vaikuttaa kaikki elämän aikana koettu, kuten loukkaantumiset, leikkaukset, toistuva rasitus ja tulehdukset. Ravitsemuksella ja mielen hyvinvoinnilla on suuri merkitys faskiaverkon optimaaliselle toiminnalle, sillä kehon tulehdustila vaikuttaa suoraan faskian toimintaan/liukumiseen. Mielen ja suolen hyvinvointi ovat siis tätäkin kautta (tieteellisesti todistetusti) tiiviissä yhteydessä esimerkiksi kipuihin ja kireyksiin.

Tässä pintaraapaisun alkunaarmu, mitä haluasisit tietää tästä pohjattoman kiinnostavasta, lääketiedettä vielä isosti mullistavasta aiheesta? Tästä tulen takuulla vouhottamaan jatkossa! 😀

Keräsin tähän alle muutaman linkin, jos tiedonjanoa riittää.

Varaa aikasi tai ota yhteyttä, jos haluat kuulla lisää tai kokeilla faskiamanipulaatiota!

~~

Kiinnostava video aiheeseen liittyen: https://www.youtube.com/watch?v=v54l3wDTJHg

Lue Tunnisen koko artikkeli: http://fysiatria.net/etusivu/artikkelit/fasciamanipulaatio/

Lue lisää faskiamanipulaatiosta: http://www.fasciamanipulaatio.fi/esittely/

Löydä lista Steccon mukaisen faskiamanipulaatiokoulutuksen käyneistä suomalaisista fysioterapeuteista: http://www.fasciamanipulaatio.fi/fm-koulutetut/

Valitse viisaasti ja voi hyvin!

~~