Ovatko nämä tuttuja?

Digitauko tarkoittaa taukoa kaikista elektroniikkalaitteista ja erityisesti internetistä. Kesäloma on sellainen juttu, jota ihmiset pitää kesäisin. Toiset on siinä tosi hyviä ja jotkut kaipaa enemmän harjoittelua. Ovatko nämä sulle tuttuja? Kyselin yrittäjiltä lomasta ja lomailusta ja jaan Sulle nyt mitä huomasin. Kerron myös, miten voit varmistaa itsellesi lomat ainakin ensi vuodelle, jos et vielä tunne termiä ”loma”. 🥰

Tässä muuten kaksi aikaisemmin kirjoittamaani tekstiä liityen lomailuun:

Näin luot itsellesi parhaan loman ikinä!

Vältä työhönpaluuahdistus kokonaan!

Suunnitteletko & pidätkö kesäloman?

”Sana loma on vieras käsite yrittäjänä!” – olen saanut tämän vastauksen aivan liian usein keskustellessani lomailusta yrittäjien kanssa. Toki tämä koskee myös monia asiantuntijatyössä olevia palkkatyöläisiäkin. Otan nyt kuitenkin yrittäjän näkökulman, koska se on itselleni tutumpi. Gallupiin vastanneet ovat todennäköisimmin vielä melko valikoitunut porukka Suomen kansalaisia, sillä he ovat päätyneet seuraamaan hyvinvointivalmentajaa, joka vouhottaa itsensä kuuntelemisesta, rajoista ja elämän tasapainoista suu vaahdossa monta päivää viikossa… 😀

Kysyin yrittäjiltä kolme kysymystä ja tässä vastaukset:

Suunnitteletko lomat kalenteriin?

86% KYLLÄ //// 14% EI

Pidätkö lomat suunnitelmien mukaan/ pidätkö lomat?

75% KYLLÄ //// 25% EI

Osaatko lomailla ilman sähköpostin seuraamista tmv.?

55% KYLLÄ //// 45% EI

Aika hyvä! Kesäloma! Asennemuutos on tapahtunut! Vai onko?

Jos 75% koko Suomen yrittäjistä todella pitäisi kesäloman, yrittäjien hyvinvointi olisi vielä huikeasti parempaa kuin nyt. Kesäloman (tai minkä tahansa loman) pitäminen ei kerro vain lomailusta tai yrityksen taloustilanteesta vaan siitä, minkälaiset ovat yrittäjän taidot kalenteroida, suunnitella ja asettaa rajojaan suhteessa työhön. Se, osaako yrittäjä ottaa aikaa itselleen, palautumiselleen ja muille elämän intohimoille, kertoo omista syvistä ajatusmalleista ja uskomuksista. Erityisesti loman pitäminen kysyy luottamusta: ”Tuleeko asiakas takaisin loman jälkeen?”, ”Saanko työni aikataulussa valmiiksi, jos pidän loman” ja ”Riittääkö rahat, jos nyt lomailen?”, ovat ehkä niitä useimmin vastaantulevia kysymyksiä. Aina emme edes tiedosta, että nämä ajatukset ovat taustalla, kun loman pitäminen ei syystä tai toisesta onnistukaan. Tai jokin ”kriisi” keskeyttää lomamme ja niin edelleen…

Kaikki liittyy kaikkeen ja kaikkeen voi vaikuttaa, vaikkemme edes nyt menisi siihen, miten tietyt ihmiset tuntuvat kuin ”vetävä puoleensa” loma-ajan haasteita…. (vai ootko huomannut tällaista?) 😉

Digitauko

Olitpa lomalla, ajatuksissa pitää lomaa tai vasta unelmoimassa lomientäyteisestä elämästä…Digitauko auttaa varmasti kohti tasapainoisempaa olemista. Tästäkin voisin tehdä jonkinlaisen gallupin ja jakaa ajatuksia muillekin (?). Yksi eniten useita yrittäjiä kuormittavista tekijöistä on ruudun vieressä vietetty aika, somen päivittely ja kaikkialla saatavilla oleminen.

En tiedä yhtäkään parempaa ja tehokkaampaa hyvinvointivinkkiä kuin tämä: SULJE PUHELIMESI. Vaikka päiväksi. Tai pariksi. Tai jos olet hurja, ehkä viikoksi. Tämä tulee muuttamaan todella paljon ajattelussasi. Kuulisin mielelläni, mitä kaikkea huomaaat, kun otat hetken ilman mitään digitaalisia laitteita, jotka harhauttavat ajatuksesi muualle itsestäsi. Tulet huomaamaan, että sulla on todella paljon aikaa ja ideoita. Ja että sulla on itse asiassa ihan hyvin asiat tässä ja nyt. Itse ajattelin pitää digitaukoa jollakin tasolla ainakin kuukauden tänä kesänä. Tähän olen ajatellut myös rohkaista ihmisiä, kun syksyllä mahdollisesti pääsemme taas kokoontumaan yhteisen retriitin merkeissä… ;)!

Muuta ajatuksiasi, muuta toimintaasi, pidä lomasi!

Tiedän, että tuon otsikon jälkeen stressaantuneimmat puuskahtivat, ehkä kirosivat ja poistuivat sivulta sen siliän tien. Saakeli miten se onkaan raivostuttavaa, kun joku tulee ohjeistamaan tai kommentoimaan omaa toimintaa!

Tuo ajatus tuossa yllä oli se, joka oli mulle todellisuutta 3-5 vuotta sitten. Stressit tapissa, luottamus miinuksen puolella, hermosto hätätilassa ja uupumus läsnä jokaisessa päivässä. ”Kyllä se siitä” tai ”muuta vaan suhtautumista” ohjeet ei silloin oikeen kolahtaneet. Tarpeeksi piti rypeä, että päässä alkoi heräillä ajatus siitä, ettei näin nyt voi olla! (Tässä muutaman vuoden vanha oma tarinani.)

Niistä ajatuksista alkoi hahmottumaan uusi elämä. Pikkuhiljaa erilaisten valmennuksen, hypnoottisen puheen ja monen monen eri businessvalmennustunnin jälkeen olen rakentanut itselleni tasapainoisen ja selkeän tavan tehdä työtä ja pitää taukoja ja lomia. Tällä hetkellä en muuttaisi tässä tasapainossa mitään. Kaksi kysymystä, joita kysyn itseltäni (ota käyttöön!) aina, jos meinaan luistaa itseni priorisoimisesta: 1. Mikä palvelisi kokonaisuutta nyt eniten? 2. Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua, jos nyt toimin priorisoiden itseni etusijalle? Ja onko se nyt niin paha oikeasti?

Yksi suurimmista palkinnoista

Tämän tasapaino on avannut mulle myös luovuuden maailman, josta käsin pitkään mielessä ollut idea alkaa tulla todeksi. Valmennus, jossa voisin tarjota kaikkea oppimaani kanssayrittäjien ja muidenkin tasapainon löytymiseksi. Aloitan kurssin luomisen ja pilotoinnin syksyllä 2022. Mikäli olet kiinnostunut tulemaan mukaan luomis/ pilotointiprosessiin, laitathan sähköpostia: maria@mariakaunismaki.fi.

Jos haluat tutustua lisää, seuraile IG puolella @maria.kaunismaki tai hyppää TÄSTÄ mukaan sähköpostilistalle. 🙂

~~~~~~

Ja nyt – mä lähden kesätauolle!

Ihanaa kesää heimolaiset! 🙂