Maiju

”Päädyin Marian asiakkaaksi tammikuussa 2021. Takanani oli kaksi vuotta kestänyt taistelu kipeän polven kanssa, jonka vuoksi olin juossut lääkäriltä ja fysioterapeutilta toiselle, kunnes lopulta polvesta leikattiin haljennut nivelkierukka sekä vain neljä kuukautta myöhemmin poistettiin kysta. Toivuin siis kahdesta leikkauksesta, kun löysin Marian nettisivut ja otin häneen yhteyttä.

Olen aina ollut liikunnallinen, mutta pitkään kestänyt polvivaiva oli pakottanut minut lopettamaan juoksuharrastuksen ja kuntosalilla käymisestäkin loppui motivaatio, kun melkein jokainen liike sai jonkun asteista kipua polveen. Mennessäni ensimmäistä kertaa Marian vastaanotolle, olin henkisesti väsynyt pitkään jatkuneeseen kipuiluun ja mielessäni oli monet kerrat käynyt ajatus siitä, että taitaa olla minun lenkit juostu.

Aiemmat kokemukseni fysioterapeuteista oli se, että 30-45 minuuttia katsotaan ja ihmetellään ja lopuksi annetaan pari jumppaliikettä kotona tehtäväksi sen enempää selittämättä, mitä harjoituksilla haetaan. Marian kanssa kokemus oli heti ensimmäisestä tapaamisesta täysin toinen. Asiakkaana ja juuri leikkauksissa käyneenä minulle tuli aidosti olo, että Maria haluaa auttaa juuri minua kuntoutumaan. Hän kuunteli, tutki ja selitti koko ajan mihin mikäkin kohta kehossani linkittyy sekä mistä mikäkin kehossani kokema tuntemus voi johtua.

Ensimmäisellä käynnillä Maria myös käsitteli varovaisesti leikatun jalan faskioita, mutta vain sen verran, mitä kipu mahdollisti. Maria myös antoi ohjeita, joilla kotona voin polvea kuntouttaa ja kertoi mitä milläkin liikkeellä tavoitellaan. Vaikka mitään mullistavaa ei tehty, käynniltä lähtiessäni kykenin ensimmäistä kertaa puoleen vuoteen kävelemään niin, että luotin jalkani kantavan eikä siinä ollut kipua.

Tästä lähti taipaleeni Marian ohjauksessa ja opastuksessa. Ensimmäiset tapaamiset keskityttiin vahvasti leikattuun jalkaan ja sen käsittelyyn. Välillä keskityimme tapaamisella henkiseen puoleen ja omaan väsymykseeni, jonka pitkä kipeä taival oli aiheuttanut. Maria tsemppasi uskomattomalla tavalla minua ja loi toivoa siihen, että kyllä minä vielä palaan lenkkipoluille ja salitreenikin alkaa taas luonnistua.

Viikkojen ja kuukausien kuluessa siirryimme Marian kanssa katsomaan liikkeitä, joita voin alkaa tekemään salilla. Maria opetti minulle myös itsekäsittelyä, jolla sain hoidettua jalkaani ja koko kehoa myös kotona. N. 1½ kuukautta ensimmäisen tapaamisen jälkeen jalkaani tuli täysi takapakki. Koko leikattu jalkani oli ylhäältä alas niin kipeä, että istuessakin sattui. Emme olleet tähän kohtaan sopineet tapaamista Marian kanssa, mutta lähettäessäni hänelle vuodatusviestin tilanteesta, sain vastaukseksi rauhoittelevan sähköpostin, joka viestitti olemaan luopumasta toivosta. Sain myös henkiselle puolelle vinkkejä, joilla päästä takapakin yli.

Takapakista päästiin eteenpäin parissa viikossa. Minun ja Marian tapaamiset alkoivat saada uutta suuntaa, kun huomio alkoi luontaisesti siirtyä leikatusta jalasta yhä enemmän koko kehoon. Maria tutustutti minut myös juoksuanalyysiin, jonka tuloksia kävimme yhdessä läpi ja joka osoitti uusia asioita, joita kehossani voisi harjoittaa mahdollisimman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi. Nyt olemme tilanteessa, jossa salitreeni sujuu ja olen päässyt palaamaan takaisin juoksupoluille! Vaikka leikattu jalka ei vielä ole 100% kunnossa, minun ei tarvitse enää pelätä jokaista askeltani ja sen vaikutusta polveen. Taipaleeni Marian ohjauksessa jatkuu!

Marialla on uskomaton kyky kohdata asiakas kokonaisvaltaisena ihmisenä, jossa kehon tuntemukset vaikuttavat mieleen ja päinvastoin. Maria muistaa jokaisella tapaamisella kysyä ”Mitä tänään kuuluu?” ja tapaamiskerta suunnitellaan täysin sen mukaan. Maria myös antaa asiakkaalle paljon eväitä, joista ammentaa omaan elämään sopivia juttuja ja jokaisen tapaamisen jälkeen mukaan on tarttunut jotain pohdittavaa. Mariasta välittyy myös sisäinen rauha, joka väistämättä tarttuu asiakkaaseen. Jokaisen tapaamisen jälkeen itselläni on ollut seesteinen olo ja hyvä mieli. Näiden ansiosta seuraavaa tapaamista odottaa aina innolla!”

-Maiju

~~

Hanna, puutarhuri, yrittäjä

”Aloitin Marian asiakkaana vuonna alkuvuodesta 2017. Olen aina ollut melko urheilullinen, sillä S-kirjaimen muotoinen selkärankani on vaatinut kivuttomana pysyäkseen vahvan lihaksiston ympärilleen. Olin siis käynyt paljon ryhmäliikuntatunneilla ja satunnaisesti myös salilla.

Vuosien vieriessä kuitenkin itseäni alkoi entistä enemmin huolestuttamaan se, että rankani ei välttämättä kestä esimerkiksi bodypump tuntien kiivasta painojen nostelua sellaisenaan. Selkärangan käyryydestä johtuen myös mm. oikea olkapääni on työntynyt eteenpäin ja nk. lapatuki molemmin puolin erittäin heikko. Monesti ylävartalolla tehdyt liikkeet tulikin tehtyä vähän virheasennossa ollen.

Koin heti alusta asti, että Maria panosti minuun 110 %. Hän oli joka ohjauskerran jälkeen löytänyt jälleen jotain uutta kerrottavaa skolioosiselän treenauksesta ja hoidosta ja sain tästä itse valtavasti motivaatiota, kun hänkin panosti näin paljon selkääni. Valmennus oli tehokasta ja yksinkertaista, jos näin voi sanoa. Itse olen aina ajatellut ,että tarvitaan paljon kuntosalilaitteita treeniin ja nyt huomasinkin tekeväni suurimman osan treenistäni mattojen päällä, salin sivussa.

Saavutimme mielestäni lyhyessä ajassa mielettömiä muutoksia. Jo toukokuussa 2017 selkäni oli selkeästi eri näköinen, ryhti, lihaksisto ja liikkuvuus oli huikeasti parantuneet! Jatkoimme treenaamista kunnes alkuvuodesta 2018 olimme uuden haasteen edessä.

Olin raskaana ja muutimmekin treeniohjelmaa siten, että tavoitteena olisi mahdollisimman hyvä fyysinen kunto raskauden aikana. Treeni oli kevyttä ja keveni sitä mukaa, kun raskaus eteni. Salikertoja korvasin myös pilateksella ja joogalla. Lisäksi keskustelimme paljon myös siitä, miten raskaus muuttaa kehoani ja miten jatketaan synnytyksen jälkeen. Itse koin, että Marian ohjaus tässäkin auttoi minua valmistautumaan henkisesti tulevaan koitokseen. Tein viimeisen kunnon salitreenini raskausviikolla 35.

Viimeiset raskausviikot Maria lähinnä käsitteli selkääni, mutta pysyin näin loistokunnossa aina loppuun saakka. Koen että hyvän fyysisen kuntoni vuoksi synnytys oli itselleni helppo ja miellyttävä kokemus. Näin jälkikäteen tiedän, että se todellakin vaati hyvän fyysisen kunnon! Synnytyksen jälkeen tuntui että olin juossut kolme maratonia peräkkäin, mutta kiitos Marian, pystyin siihen! Syksyllä 2018 aloitimme kevyen raskaudesta palauttavan treenin. Maria teki treeniohjelman siten, että pystyin tekemään sitä lähinnä vauvan kanssa kotona. Tämän lisäksi kävin kerran viikossa pilateksessa. Palauduin nopeasti raskaudesta ja synnytyksestä.

Keväällä 2019 minusta tuntui, että vauvan varttuessa ja yrittäjän työkiireiden kiihtyessä siinä samaan aikaan, minulla ei kerta kaikkiaan löytynyt aikaa urheilulle. Tämä veti mielen matalaksi ja sai tuntemaan huonoa omatuntoa myös liikkumattomuudesta. Silloinkin Maria tsemppasi ihanasti, sanoi että joskus keholle ja mielelle on parasta antaa sen hetki levähtää ja kun aika on sopiva, niin se taas motivoituu liikkumaan.

Ja näinhän tässä taas kävi! Nyt aloitellaan syksyn 2019 treenejä tähtäimessä saada taas selkä siihen kuntoon kun oli ennen raskautta ja motivaatio on todentotta kohdillaan. Parasta Mariassa on hänen ääretön kiinnostus asiakkaan ongelmia kohtaan, erittäin ammattitaitoinen ja motivoiva valmennustyyli ja kaikki se tietotaito mitä hän asiakkailleen ammentaa ja kertoo treenien ohella.” – Hanna

~~

Vilma, opiskelija

”Tanssijan täytyy pitää kehostaan huolta, ja siinä tietämättömyys on kaikista pahinta. Olen aina ollut aika laiska tekemään minkäänlaisia kehonhuoltoharjoitteita, en lihaskuntoa enkä venyttelyä. Kaikki on aina toiminut moitteettomasti, mutta yhtäkkiä alkanut kohtalaisen voimakas polvisärky sai minut pysähtymään. Vaikka mitään ei ollut vielä pahasti vialla, jossain kohtaa särky saattaisi pahentua tai muuttua pysyväksi. En osannut paikantaa kivun lähdettä, mutta ymmärsin ongelman varmasti olevan vielä korjattavissa, koska olen niin nuori. Vaikka opiskelen nykyään Helsingissä, otin yhteyttä Mariaan, koska tiesin Marian jo lapsuudesta tanssiharrastukseni ohjaajana. Mariakin siis tietäisi luultavasti tanssijan polviin kohdistuvasta rasituksesta ja osaisi neuvoa.

Aluksi ajattelimme tapaavamme kerran, jonka jälkeen tekisin harjoitteita itsenäisesti. Maria kuitenkin näki heti, että polven särky johtui luultavimmin siitä, että minut oli pienenä opetettu seisomaan kuin prinsessat, mikä aiheuttaa jalkoihin sisäkiertoa. Sen jälkeen olen opetellut kävelemään hieman ulkokiertoon, jännittämään pakaralihaksia (jep, en osannut ennen) ja tekemään kyykkyjä oikein, jotta en joutuisi jatkossa käyttämään enää pelkkiä polvia tanssimiseen. Lihaksissa oli voimaa, mutta en osannut aktivoida niitä käyttöön. Harjoitteet auttoivat, ja vaikka tapasimme vain kolme kertaa, olen nyt jo paljon tietoisempi kehostani ja itsestäni. Jos joskus jokin paikka alkaa vaivata, Maria on ensimmäinen, jolle soitan.” – Vilma

~~

Kari, Rekkakuski

Heinäkuussa 2017 luokseni saapui, aavistuksen pakotettuna, ennakkoluuloinen reilu 40 –vuotias mies, joka ajaa työkseen rekkaa. Työnkuvaan kuuluu paljon istumista ja kiireen sattuessa nopeasti alkavaa kovaa rasitusta.

Miehellä oli ollut selän kanssa vaivoja jo useiden vuosien, jopa vuosikymmenten ajan. Alaselässä on monenlaista ”löydöstä” kulumista nikamasiirtymiin jne… Hän koki selän olevan jatkuvasti jumissa ja pari vuotta sitten kenkiä sitoessa kova kipu aiheutti jopa pyörtymisen. Alaraajoihin säteilevä kipu, puutuilu ja kokonaisvaltainen jäykkyys haittasi arkea niin töissä kuin kotona. Aika oli selkeästi kypsä.

Kysyessäni tavoitetta harjoittelulle, hän kirjoitti arjessa selviämisen, työssä ja pihatöissä pärjäämisen. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen ennakkoluulot meinasivat saada miehen jäämään kotiin.

Vain neljä kuukautta myöhemmin, muutaman yhteisen ja monen itsenäisen treenin jälkeen mies ei kadu päätöstään aloittaa kohdennettu harjoittelu. Kari on päästänyt suustaan ainakin seuraavia lauseita:

”En olisi ikinä uskonut, että tällaisilla liikkeillä, näin vähällä, voi saada tällaista aikaan.”
”Housut pysyy jalassa ilman vyötä, kun pakaralihas on saanut muotoa.”
”Pakaraa kun oppi käyttämään oikein, tuntuu, että kävelyvauhtikin on nopeutunut… ja tasapaino parantunut!”
”Auton istuimessa on ollut aikaisemmin useita tukia, olen nyt pystynyt ottamaan lähes kaikki näistä pois, en tunne enää tarvitsevani niitä.”

-Kari

~~

Marika, Myymäläpäällikkö

”Työni vaatii hyvää fyysistä kuntoa. Otin Mariaan yhteyttä koska hän on myös fysioterapeutti. Polveni oli usein kipeä ja lääkäri kertoi että alkavaa nivelrikkoa. Ylipainoa minulla oli aika paljon ja olen 10 vuotta jojoillut painoni kanssa ja päätin hommata itselleni apua. Jo ensimmäisellä kerralla huomasin aidon yhteyden Marian kanssa ja oli ihana tunne kun joku oikeasti auttaa minua ja jatkaa tätä matkaa kanssani kohti tavoitteitani. Puhuimme paljon ravinnosta ja sain Marialta hyvän rungon minkä mukaan minun tulisi syödä. Treenasimme aluksi kerran viikossa yhdessä ja ohjelmia päivitettiin tarpeen mukaan. Tuloksia syntyi, kiinteytyminen oli huikeaa salin ansiosta. Yhteistyömme on kestänyt jo yli 1.5 vuotta ja aina tapaamisen jälkeen motivaatio on AIVAN Huippuluokkaa.

Projektini on edelleen kesken mutta tiedän että olen hyvissä käsissä ja polvikivuista ei ole tietoakaan. Luulin ennen että tiedän mikä on elämäntaparemontti mutta olin väärässä. Nyt tiedän ettei muutokset tapahdu hetkessä ja kuntosalista on tullut minulle tärkeä henkireikä, siellä voi unohtaa kaiken muun ja vaan treenata ja keskittyä omaan hyvinvointiin. Maria on aivan huipputyyppi ja niiiiiin oikealla alalla.” -Marika

~~