Pidätkö huolen siitä, ettet ole sairas vai ennemmin siitä, että olet terve?

Onko tapanasi tallustella lääkärin vastaanotolle, kun sattuu tai olet kipeä, vai käytkö säännöllisesti tarkastuttamassa terveydentilaasi esimerkiksi verikokein, fysioterapeutin konsultaatioin ja vaikka suorituskykytestein? Miten pidät huolta mielenterveydestäsi? Hoidatko kehoasi liikkein ja harrastuksin? Oletko elämässäsi tasapainossa? 

Niin moni meistä alkaa hoitaa itseään vasta, kun sattuu. Niin moni meistä alkaa arvostaa terveyttä vasta, kun se on veitsen terällä. Tunnistatko itsesi tai läheisesi? Monesti myös kuulee pohdittavan, että pitäisi tehdä sitä ja tätä, käydä lenkillä ja syödä enemmän vihreitä. Miksi nämä pohdinnat jäävät ajatuksen tasolle? Miksi emme arvosta terveyttämme ja itseämme kuten arvostamme esimerkiksi läheistemme terveyttä?  

Sairauden vai terveyden ja hyvinvoinnin hoito?

Asiasta on turha syytellä ketään yksittäistä ihmistä tai tahoa, sillä kokonainen yhteiskunta ja tapa, jolla olemme opetelleet ajattelemaan, ohjaa meitä helposti edellä mainittuun suuntaan. Pitää olla vaatimaton; ei mulla niin väliä, kyllä mä pärjään ja Suomalainen sisu on meissä niin syvällä, että edes sairauden tai kivun kohdatessa kaikki meistä ei hae apua. Ymmärrän siis hyvin, että tässä mindsetissä on lähes mahdotonta pyytää apua, jos kaikki on –okei (vaikka voisi olla paljon paremmin tai jopa erinomaisesti). 

Monesti pitää myös olla surullisen kipeä, että saa terveydenhuollosta apua (kunnalliselta tai yksityiseltä puolelta). Meillä länsimaisessa lääketieteessä lääkärit on koulutettu hoitamaan sairautta, mutta kuka hoitaa terveyttä? Jos siis kaikki on melko hyvin, mutta asiat voisi olla hurjasti paljon paremmin, kuka olisi avuksi? Enkä nyt tarkoita sitä, että heitetään paperilappu lautasmallista asiakkaan kasvojen eteen. Olemme sen verran hyväosaisia kaikki, että tieto lienee lähes kaikkien saatavilla. Nykymaailmassa tarvitaankin entistä enemmän heitä, jotka filtteröivät tiedon ja rukkaavat sen ymmärrettävään muotoon. Heitä, jotka ohjaavat erilaiset yksilöt kuuntelemaan itseään ja kehonsa sekä mielensä viestejä, jotta valtavasta informaation määrästä saataisiin poimittua omaan käyttöön hyödyllisimmät ainesosat. Heitä, jotka ohjaavat terveyden ylläpitämisessä ja hyvinvoinnin kohentumisessa eikä pelkästään perinteisessä sairauden hoidossa, jolla toki on ehdottomasti paikkansa ja aikansa. Ja heitä tarvitaan enemmän kuin yksi tai kaksi, sillä yhtä totuutta ei ole. Eri yksilöille sopii eri asiat, ja jokainen yksilö (valmentajatkin) ovat kokeneet asiat omasta näkökulmastaan -joka voi sopia sinullekin, tai sitten ei. 

Kuka voi olla avuksi?

Hyvinvointivalmentajat, life coachit ja ammattiataitoiset personal trainerit ovat tässä avainasemassa. Moni varmasti pärjäisi yksinkin, mutta mitä jos mahdollisuudet onnelliseen ja entistä parempaan elämään olisivat huomattavasti suuremmat pienellä ohjauksella? Mitä jos pitkään vaivanneet ikävät ajatukset tai toimintamallit olisi mahdollista purkaa? Mitä jos pitkään vaivannut selkäkipu tai jatkuva ylipainon kertyminen olisi mahdollista pysäyttää tai hoitaa lopullisesti pois?  

On hyvin todennäköitä, että kun maksat hyvinvoinnistasi nyt, viet tulevaisuudessa huomattavasti vähemmän rahaa lääkärin vastaanotolle ja syöt elämässäsi vähemmän lääkkeitä, jotka eivät ylipäätään kuulu kehoosi, vaan ovat sinulle hyvän tekemisen ohessa myös rasite. Sijoitat siis aikaa ja rahaa terveytesi hyvinvointisi käyttöön nyt tai hyvin todennäköisesti sairautesi käyttöön myöhemmin. Kuulostaa hurjalta, mutta on hälyttävän totta. Sinulla on oikeus voida hyvin, henkisesti ja fyysisesti, Sinulla on oikeus nauttia elämästä ja toteuttaa itseäsi parhaaksi katsomallasi tavalla. 

Ota aikaa kuunnella itseäsi, mieltäsi ja kehoasi. Sinä kyllä tiedät, miten voit ja mikä sinulle sopii ja mikä ei. Kysymys on vain siitä, että annat itsellesi ajan huomata itsesi ja olet itsellesi rehellinen havainnoistasi ja otat itse vastuun terveydestäsi. 

 ~ ~ Jaa ajatuksiasi kanssani, kiitos!  ~ ~